| Magyarországon |


Megbizhatóság

Hozzáértés

VÍZUM

A magyarországi konzuli képviselet teljesjogú vízum kiadással rendelkezik.

BEUTAZÓVÍZUM IRÁNTI KÉRELEM

Az Európai Únió és a nem-Európai Únió állampolgárai csak vízum birtokában léphetnek be a Madagaszkári Köztársaság területére. Vízumot (A-B-C-D-E fajta szerint) a Madagaszkári Konzulátus budapesti képviseletén lehet igényelni.

A). A vízum (turista, tranzit) igényléséhez kérjük az alábbi dokumentumok maradéktalan benyújtását:

  • az igénylés napjától számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél,
  • egy darab kitöltött és aláírt vízumigénylő lap,
  • egy darab igazolványkép az igénylölap megfelelö rubrikájába ragasztva,
  • repülöjegy vagy az utazási/replöjegyértékesíto iroda által küldött repülojegy-foglalás igazolásának fénymásolata,
  • ezen kívül az egyes vízumfajtáknál meghatározott kiegészítések.
  • a vízum díja.
  • B). DIPLOMATA, SZOLGÁLATI ÚTLEVÉL utazás ESETÉN:

    1. Kitöltött és aláírt vízumigénylő lap
    2. Érvényes diplomata/szolgálati útlevél, amely a Madagaszkárra belépéstől számítva legalább 6 hónapig érvényes (a vízumigénylő lappal együtt érvényes)
    3. Egy (01) darab igazolványkép
    4. Hivatalos levél "Note Verbale - Szóbeli Jegyzék" formájában, amelyet a diplomáciai testület/szervezet tölt ki.

    A "Note Verbale - Szóbeli Jegyzék" -nek tartalmaznia kell
    (a) a vízumigénylő részletes adatait,
    (b) a diplomáciai testület/szervezet nyilatkozatát a vízumigénylő diplomata útlevelének meglétéről (rangjáról/pozíciójáról a testületben/szervezetben, családtag esetében a diplomata neve, rangja, családi kapcsolata),
    (c) az útiokmány részletes adatai
    (d) Madagaszkárra való az utazás oka és ott tartózkodásának időpontjai .

    C). üzleti célú utazás esetén

    A több mint 90 napra szóló (hosszú távú tartózkodásra jogosító) üzleti (business) vízum iránti kérelem két lépcsőben történik.
    1. Első lépésben egy olyan vízumot állít ki a Konzulátus, amely egy hónapig érvényes, megváltoztatható és meghosszabbítható hosszú távú tartózkodásra. Ezt a vízumtípust csak a Konzulátus állíthatja ki, a madagaszkári belépési pontokon nincs erre lehetőség.
    2. Második lépés: mint ahogy a nevében is benne van, ez az egy hónap az induló időszak, amely megváltoztatható és meghosszabbítható.
    Ez az egy hónap ad lehetőséget egyszeri alkalommal Madagaszkáron arra, hogy beadja kérelmét a több mint 90 napra szóló (hosszú távú tartózkodásra jogosító) vízum iránt.

    A KONZULÁTUSHOZ BENYÚJTANDÓ DOKUMENTUMOK:

    (1) útlevél, amely a Madagaszkárból való visszautazástól számítva legalább hat hónapig érvényes (útlevél fénymásolatot nem fogadunk el)
    (2) egy darab egyoldalas adatlap a vízumkérelmező által kitöltve és aláírva
    (3) három (03) darab igazolványkép
    (4) Hatósági erkölcsi bizonyítvány 3 hónapnál nem régibb
    (5) utazási vagy repülőjegy értékesítő iroda által foglalt oda-vissza útra szóló repülőjegy vagy foglalás fénymásolata
    (6) sárgaláz elleni oltás fénymásolata, amennyiben a Madagaszkárra való belépést megelőző hat hónapon belül sárgalázzal fertőzött területen tartózkodik
    (7) a vízumkérelmező által dátumozott és aláírt szándéknyilatkozat, mely tartalmazza a hosszú távú tartózkodás okát (nem azonos a meghívólevéllel)
    (8) bank vagy hivatal által kiállított ajánlólevél, munkaszerződés, tanulmányi szerződés, gyakorlati szerződés, meghívólevél, bármely más okmány, dokumentum vagy igazolás
    (9) a vízum díja.

    Megjegyzés : Az ilyen jellegű (business) vízumdíj értesítés nélküli változtatási jogát fenntartjuk.

    D). Tanulmányi célú utazás esetén

    be kell nyújtani maradéktalan a következő dokumentumokat:

    (1) közjegyző/hivatalos okirati formába foglalt meghívólevél
    (2) az intézmény madagaszkári meghívó fél címe, téléfonszáma, e-mail címe
    (3) a meghívó fél felelős személynek a személyi igazolványának vagy útlevelének fénymásolata
    (4) a fogadó intézmény igazolása
    (5) a várható madagaszkári szálláscím igazolása.
    (6) madagaszkári lakhatását igazoló dokumentum (pl. szallóda, kollégiumi elhelyezésről szóló igazolás vagy lakásbérleti szerződés tulajdoni lap másolattal)
    (7) madagaszkári megélhetését igazoló iratok (bankszámla kivonat vagy a szülők nyilatkozata, hogy a madagaszkári tartózkodás összes költségét vállalják, vagy igazolás ösztöndíjról ha ilyen létezik)
    (8) az oktatási intézmény igazolása a tandíj befizetéséről vagy tandíjmentességről ha ilyen létezik.
    (9) Hatósági erkölcsi bizonyítvány 3 hónapnál nem régibb
    (10) a vízum díja



    E). non-profit célú utazás esetén

    (pl. önkéntes munka, jótékonysági célú tevékenység) az alábbi dokumentumokat be kell nyújtani francia/angol nyelven az utazás megkezdése elött legkésöbb 30 nappal:

    (1) a szervezet/cég bemutatkozó leírása (tevékenysége, referenciái)
    (2) az utazás célja (pl. önkéntes munka, jótékonysági célú tevékenység)
    (3) a madagaszkári misszió részletes leírása (érkezés pontos dátuma, elutazás pontos dátuma, tevékenység leírása napi bontásban, a misszió során használandó eszközök, gyógyszerek stb. listája, a misszió müködéséhez szükséges felmerülö igények részletes leírása)
    (4) a misszió tagjai (<01> fényképes szakmai önéletrajz, <02> motivációs levél-fényképpel)
    (5) a fogadó intézmény igazolása
    (6) a várható madagaszkári szálláscím igazolása.
    (7) madagaszkári megélhetését igazoló iratok (pl.:bankszámla kivonat vagy a fogadó intézmény nyilatkozata, hogy a madagaszkári tartózkodás összes költségét vállalják, stb.)
    (8) Hatósági erkölcsi bizonyítvány 3 hónapnál nem régibb
    (9) egyéb programok a missziós küldetésen kívül a Madagaszkáron való tartózkodás során
    (10) a vízum díja

    Fontos tudnivalók

    Amit tudni kell:

  • a vízum (turista, tranzit) legfeljebb 90 napig érvényes. Ez idő alatt, ezzel a tipus vízummal rendelkezők SEMMILYEN munkát nem vállalhatnak.
    A turista vízum NEM HOSSZABÍTHATÓ!
  • A konzulátus fenntartja magának azt a jogot, hogy megvizsgálja a benyújtott dokumentumok hitelességét. valótlan adatok közlése esetén megtagadható a vízumkiadás, illetve a megadott adatok átadásra kerülnek a madagaszkári hatóságoknak.
  • A konzulátus kiegészítő információt is kérhet .
  • A konzulátus fenntartja magának azt a jogot, hogy a vízumkérelmet elutasíthatja.
  • Az ügyintézés ideje - a kérelem beadásától számítva - : maximum 2 munkanap.



    Vízumdíj (Illeték és konzuli díj):

  • egyszeri belépésre felhasználható vízum : 70 euró.
  • többszöri belépésre felhasználható vízum : 140 euró.



    Igénylőlap vízumkérelemhez

  • A vízumügyintézés személyesen vagy utazási iroda segítségével történik.

  • A beutazóvízum iránti kérelemhez igénylőlap beszerezhető a Konzulátuson vagy letölthető az internetről.

  • Nyomtatvány letöltése. LETÖLTÉS ...
  • Kiegészítő információk: üzleti, konferencia, kongresszus, önkéntes, kutató típusú vízumhoz. LETÖLTÉS: (Kiegészítő)

    Vízum ügyintézés:
    1026 Budapest, Sövény utca 3.
    Hétfőtől csütörtökig: 11:00 - 15:00,
    CSAK előzetes bejelentkezés alapján.

    e-mail:    konzul@madagaszkar.hu

    Hasznos információk

    A sziget lakosa 90% malagaszi, 5% europai, 3% azsiai (indiai és kinai), 2% egyéb.
      + Nyelvek: malagaszi (a sziget hivatalos nemzeti nyelve), francia (második hivatalos nyelv), angol.
      + Államforma: Erős elnöki köztársaság, kétkamarás törvényhozó rendszerrel.
      + Madagaszkár fővárosa: Antananarivo (1 300 000 lakos)

    1. Éghajlat

    Két évszak figyelhető meg:

       + Déli nyár (novembertől márciusig): a meleg és nedves évszak
       + Déli tél (áprilistól októberig): száraz évszak, amely a Felföldön meglehetősen hűvös

    2. Egészségügyi előírások

    A csapvíz és a hámozatlan gyümölcs fogyasztása nem javasolt.
    Egyéni érzékenységnek megfelelő utipatika összeállítását javasoljuk.
    Bővebben információt a nemzetközi Oltóközpontban kaphatnak:

    Országos Epidemiológiai Központ
    Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont
    Cím: 1097 Budapest, Gyáli út 3/a, bejárat a Vágóhíd utca felől.
         Telefon: 06-1/476-1364
    Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 9.00-14.00
    Pénteken csak előre bejelentkezett utazókat fogadnak 9 - 11 óráig. 

    3. Pénznem

    A madagaszkári pénznem az Ariary.
    Jelenleg   1 euró = 3 480 Ariary
              1 Ft    = 11 Ariary
     (lásd az áktuális "Átváltási árfolyamok")
    A bankok és számos hotel, illetve kereskedelmi egység elfogad hitelkártyát, utazási csekket és külföldi valutát.

    4. Biztonság

    Madagaszkár egy viszonylag biztonságos ország, ugyanakkor be kell tartani néhány egyszerű; szabályt:
       + ne tartózkodjunk sötétedés után az utcán, elsősorban a nagyobb városokban
       + ne villogjunk értéktárgyainkkal (ékszer, fényképezőgép, mobiltelefon stb.)
       + támadás esetén ne tanúsítsunk ellenállást
       + figyeljünk értékeinkre, ha tömegközlekedéssel utazunk vagy a piacra megyünk, ahol zsebtolvajok előfordulhatnak

    Meg kell jegyeznünk, hogy mint más harmadik világbéli országban, a koldusok jelenléte állandó. Ez néha kényelmetlen lehet a turisták számára, de ezek az emberek barátságosak. Főként a külföldiek vonzzák őket, és nem haboznak segítséget kérni. Ajánlatos pénz helyett pl. gyümölcsöt vagy egy darab kenyeret adni. Általában hálával fogadják, és ha a koldus egy gyerek, mosollyal az arcán szalad el.

    5. Telefon

    Nemzetközi hívásokat Postahivatalokban lehet intézni, illetve kártyás telefonfülkéból vagy mobiltelefonnal (taxiphone).